Folder HaptonomieFolder Haptonomische Ouder-KindbegeleidingFolder Shantala Babymassage

Zwangerschapsbegeleiding

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een individuele begeleiding waarbij het contact tussen de ouders en het kind centraal staat. Al tijdens de zwangerschap worden de ouders begeleid in het leren luisteren en verstaan van hun kind.
Via aanraking van de buik van de moeder wordt het kind aangesproken op datgene dat hij het beste kan: voelen. Zo maken ouders en kind via een voelende communicatie contact met elkaar en kunnen zij een basis leggen voor een hechte relatie.

Voor wie
Voor de zwangere en haar partner vanaf het moment dat er bewegingen van het kind voelbaar zijn. Meestal is dit rond de twintig weken.

De begeleiding
De begeleiding bestaat uit zes ontmoetingen, vijf voor de geboorte met telkens een tussenpauze van vier weken en één sessie zo'n zes weken na de geboorte.

Naast het maken van contact is er tijdens de begeleiding aandacht voor hoe de moeder omgaat met haar veranderende lichaam. Zij krijgt handvaten om eventuele klachten tot een minimum te beperken. De partner leert hoe hij haar daarbij kan ondersteunen.

In de vierde en vijfde sessie wordt er aandacht besteed aan de geboorte. De begeleiding is gericht op een natuurlijke geboorte. De partner leert hoe hij de moeder kan helpen om haar lichaam te vertrouwen en haar eigen kracht te gebruiken.

In de sessie na de geboorte komen de geboorteverhalen aan bod en wordt de ouders geleerd hoe zij hun kind een gevoel van veiligheid kunnen geven bij de dagelijkse verzorging.

Vergoeding
Helaas wordt deze zwangerschapsbegeleiding niet vergoed door de zorgverzekeraars.